Het Schip De Lading, HSDL in de haven van Vlieland

HSDL in de haven van Vlieland

Het Schip De Lading, HSDL op het Wad

HSDL op het Wad

Videoproductie: Dave Sijbenga, DME Media

Op de binnenplaats van de Blokhuispoort in Leeuwarden verrees geleden een schip. Een schip van papier (!). Twintig meter lang, vier meter hoog en vijf meter breed. Groot dus. Op een binnenplaats. Middenin de stad. Gekkenwerk.
Marten Winters heet de gek die aan de bouw Het Schip De Lading begon. (Geïnspireerd door Fitzcarraldo, de film over een man die diep in een oerwoud een operahuis wilde bouwen.)

Honderden Leeuwarders hielpen mee aan de bouw die uitmondde in een grootse tewaterlating. Helaas bleek het schip lek en stond de arme Winters er gekleurd op. Maar de man volhardde, Het schip ging de werf op en twee jaar en heel veel hard labeur later is het schip gehard en kan-ie varen. Op uitnodiging van Into The Great Wide Open voer het schip naar Vlieland om aan te meren in de jachthaven, naast de pierenboot van Jan Soek.

Into The Great Wide Open ziet in Marten Winters een zielsverwant: beide willen we iets moois maken, een droom najagen en met vallen en opstaan tot 'iets schoons' komen. Beide weten we van geen ophouden en volharden we in het realiseren van onze dromen. Een papieren schip naar Into The Great Wide Open halen. Het was een prachtig avontuur. Aan boord was van alles te doen: er vinden sessies, lezingen en voordrachten plaats en je werd uitgenodigd om lading toe te voegen aan het schip in de vorm van foto’s, knipsels en geschriften.